Praktische Informatie

Dominicaanse Republiek

Praktische Informatie
Kalender

Niet alle landen hebben dezelfde gebruiken. Sterker nog, vaak komen toeristen in een onbekend land voor onverwachte verassingen te staan. Om je goed voor te bereiden op een vakantie in de Dominicaanse republiek hebben wij voor jou alle praktische informatie op een rijtje gezet. Met deze informatie voorkom je misverstanden en weet je wat er van toeristen in de Dominicaanse Republiek wordt verwacht. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden jezelf ter plekke te verdiepen in de Dominicaanse cultuur. Kijk verder dan de hotelpoort en ga zelf op onderzoek uit. Je zult zien dat de lokale bevolking dit waardeert.

Taal

Spaans is in de Dominicaanse Republiek de voertaal. In de groeiende toeristensector wordt echter ook steeds meer Engels gesproken. Kennis van het Spaans is dus geen vereiste, maar wanneer een toerist de moeite neemt om sleutelzinnetjes te leren, stellen de Dominicanen dat zeker op prijs.

Geld

In de Dominicaanse Republiek wordt met de Dominicaanse peso betaald. Vaak worden ook Amerikaanse dollars of euro’s geaccepteerd.

Financieel

De Big Mac index (toont de prijs van een Big Mac per land om de koopkracht te illustreren) van de Dominicaanse Republiek ligt met €2,12 net onder het internationaal gemiddelde. Afdingen wordt als heel normaal beschouwd. Zelfs op taxi ritjes behoor je af te dingen. Omdat deze zonder meter rijden is het ook slim om van te voren een prijs af te spreken. Op fooien wordt altijd gerekend. Reken in een restaurant 5 tot 10% van de totaalprijs.

Gezondheid

Inentingen zijn niet verplicht wanneer je naar de Dominicaanse Republiek reist. Wel worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Vraag je huisarts naar het beste advies over eventuele malaria preventie.
Ziektes in de Dominicaanse Republiek worden vaak door muggen overgedragen. Zo kunnen malaria, dengue- en nijlkoorts voorkomen. Omdat de medische voorzieningen in de Dominicaanse Republiek óf heel duur zijn óf erg te wensen over laten, is het verstandig een goede reisverzekering af te sluiten.

Douane

Een identiteitskaart of paspoort voldoet om de Dominicaanse Republiek binnen te komen. Wel dient er bij aankomst een toeristenkaart van 10 Amerikaanse dollars worden aangeschaft. Daarnaast is een geldig retourticket en een bevestigde reservering bij een hotel vereist.
Het drugsbeleid in het land is zeer streng. Let vooral goed op je bagage en neem nooit onbekende pakketjes mee.

Overnachting

Houdt in gedachten dat een plezierige ontspannen tijd het uiteindelijke doel moet zijn van je vakantie in de Dominicaanse Republiek. Vaak wordt er voor het eerste de beste goedkope hotel gekozen. Maar juist hotels spelen een grote rol in je uiteindelijke tevredenheid. Kijk eerst goed rond en informeer voldoende voordat je een hotel boekt.
Ook in hotels wordt verwacht dat bezoekers meerdere fooien geven. Tenzij fooien inclusief zijn, wordt het erg op prijs gesteld dat bijvoorbeeld kamermeisjes, roomservice en tassendragers een aantal dollar krijgen toegeschoven.

Agenda evenementen

 • Februari
  Carnaval
 • 3de week van juni 
  Cultureel festival – Puerto Plata
 • Eind juli
  Merenque festival – o.a. Puerto Plata
 • 6-8 november
  Jazz festival – Cabarete
 • 18-22 november
  Internationaal filmfestival – o.a. Santo Domingo
Cabarete

Praktische Informatie
Kalender

Naast de handige informatie die te vinden is in de feitentabel, is het fijn om wat meer te weten over specifieke zaken. Hieronder lees je de belangrijkste wetenswaardigheden over Cabarete. Praktische informatie waaronder gezondheidszorg en financiën zijn belangrijk voor een goed lopende vakantie. Maar ook kennis van gebruiken en gewoonten die typisch zijn voor het gebied heeft vaak een meerwaarde.

Taal

In Cabarete wordt hoofdzakelijk Spaans en Engels gesproken. Door de veelzijdige samenstelling van de bevolking komen Frans, Duits en Italiaans toch ook geregeld voor.

Geld

Zoals in de rest van het land wordt de Dominicaanse Peso gebruikt in Cabarete. Andere valuta zoals de Amerikaanse dollar of de euro valt te wisselen bij elke bank. In de stad zijn verschillende geldautomaten aanwezig. Onthoud wel dat deze alleen Dominicaanse peso’s uitgeven.

Financieel

Het leven in Cabarete is niet erg duur. Lokale producten zijn zelfs erg goedkoop. Afdingen is bij veel gelegenheden de regel. Vooral bij lokale marktjes en taxiritjes worden standaard te hoge prijzen gevraagd.

Gezondheid

Voor vakanties naar de Dominicaanse Republiek zijn geen inentingen verplicht. Wel raadt de GGD vaccinaties aan tegen DTP en hepatitis A. Ook kan malaria voorkomen in het Caribisch gebied. Laat je informeren door een huisarts of je tot een risicogroep behoort.

Douane

Wanneer je naar Cabarete reist zul je waarschijnlijk aankomen op het dichtstbijzijnde vliegveld in Puerto Plata. Hier gelden de standaard regels voor de Dominicaanse Republiek: een reisdocument van 10 dollar per persoon en een douaneformulier moeten worden aangeschaft en ingevuld.

Overnachting

De omgeving van Cabarete biedt mogelijkheden voor verschillende soorten vakanties. Als je bedenkt wat voor vakantie jij hebt gepland, is het kiezen van het juiste hotel een stuk eenvoudiger. Zo bestaat er bijvoorbeeld een gebied waar vooral surfers overnachten.

Agenda evenementen

Cabarete doet natuurlijk mee met de carnavalstraditie van de Cariben. Maar ook andere evenementen op het gebied van sport en cultuur worden geregeld gehouden in de badplaats. Voorbeelden hiervan zijn een amateur surfcompetitie, de kiteboard World cup competitie en een jaarlijks jazzfestival.

Sosua

Praktische Informatie
Kalender

Gedurende je verblijf in Sosúa zul je in aanraking komen met een eigenzinnige spontane cultuur. En zoals elke samenleving heeft ook de Dominicaanse, haar eigen gebruiken en gewoonten. Veel van deze zaken kom je ter plekke te weten. Maar het is erg handig van te voren op de hoogte te zijn van bepaalde punten. Hier vind je daarom handige wetenswaardigheden over Sosúa.

Taal

In Sosúa spreekt men voornamelijk Spaans. Engels, Frans en in sommige wijken Duits zijn talen die door een beperkt aantal inwoners wordt gesproken. Omdat Spaans zo´n belangrijke functie heeft in het dagelijks leven, wordt het voor een langer verblijf aangeraden jezelf met deze taal bekend te maken.

Geld

De geldeenheid die in Sosúa wordt gebruikt is de Dominicaanse Peso. Op verschillende plekken worden ook Amerikaanse dollars geaccepteerd. In het centrum en bij de grotere hotels zijn verschillende geldautomaten.

Financieel

In Sosúa vind je veel verkopers die hun souvenirs of diensten willen aanbieden. Wanneer je nieuw bent in de regio kunnen deze mensen voor een klein bedrag een bron van informatie zijn. Bedenk wel dat standaard vaak een te hoog bedrag wordt gevraagd. Bij taxichauffeurs en op lokale markten is het bijvoorbeeld gewoon om af te dingen. Fooien worden doorgaans gegeven aan al het bedienend personeel.

Gezondheid

Vaccinaties zijn voor Sosúa niet verplicht. De GGD adviseert echter wel vaccinaties tegen DTP en hepatitis A. Afhankelijk van je huidige gezondheid kan het ook verstandig zijn je in te laten enten tegen malaria.

Douane

Voor je vakantie naar Sosúa vlieg je het snelst via Puerto Plata. Bij aankomst in deze luchthaven is het verplicht een reisdocument aan te schaffen van 10 dollar. Nadat je de douane bent gepasseerd zul je een menigte aantreffen die hun diensten willen slijten. Let op met wie je in zee gaat en neem vanaf Puerto Plata bijvoorbeeld geen taxi’s van meer dan 25 Amerikaanse dollar.

Overnachting

In Sosúa vind je hotels verspreid over de hele stad. Grote hotels zitten vaak in het centrum. Kleinere gelegenheden vind je overal. Het kan verstandig zijn te overwegen welk hotel het best past bij de vakantie die je voor ogen hebt. Zo zullen mensen die er veel op uit gaan eerder kiezen voor een van de kleinere appartementen.

Puerto Plata

Praktische Informatie
Kalender

Om veilig en voorbereid op vakantie te gaan is het verstandig wat praktische informatie te raadplegen. Hier onder vind je belangrijke informatie over het gebied rond Puerto Plata. Sommige gebruiken en gewoontes zijn hetzelfde als in de rest van de Dominicaanse Republiek. Maar omdat regionale verschillen overal optreden, is het verstandig een blik te werpen op de volgende informatie.

Taal

De meest gesproken taal in Puerto Plata is Spaans. Op de meer toeristische locaties komt het voor dat er ook Engels wordt gesproken.

Geld

De officiële munteenheid van de Dominicaanse Republiek is de Dominicaanse Peso. Toch kan er op veel plaatsen ook met de euro of Amerikaanse dollar worden betaald. Omdat Puerto Plata een volgroeide stad is zijn er verschillende banken waar geld kan worden gewisseld.

Financieel

In Puerto Plata is het gewoon om fooien te geven, daar waar personeel je bedient. Een paar dollar voor de room service of housekeeping is heel gebruikelijk. Dit geldt niet voor een klein aantal hotels in Puerto Plata dat fooien inbegrepen heeft in de prijs. Vergeet overigens niet om af te dingen bij bijvoorbeeld souvenirs en taxiritjes. Omdat men er in Puerto Plata van uit gaat dat de prijs nog omlaag gaat, worden deze vaak te duur aangeboden.

Gezondheid

Met betrekking op de gezondheid geldt in Puerto Plata hetzelfde advies als voor heel de Dominicaanse Republiek. Inentingen zijn niet noodzakelijk, maar vaccinaties tegen DTP en hepatitis A worden aangeraden door de GGD.

Douane

Puerto Plata heeft een eigen vliegveld waar dezelfde regels gelden als in de gehele Dominicaanse Republiek. Toeristen dienen een reisdocument aan te schaffen voor 10 dollar per persoon. Daarnaast dient een douaneformulier te worden ingevuld.

Overnachting

De veelzijdigheid van de stad Puerto Plata stelt je in de gelegenheid om te kiezen tussen verschillende soorten hotels. Het is verstandig van te voren na te denken over de keuze tussen een all inclusive of kleinschaliger hotel. Wanneer je bijvoorbeeld veel uitstapjes wilt gaan maken, valt een klein hotel in het centrum aan te raden.

Agenda evenementen

Naast het uitbundige carnaval dat je overal in de Dominicaanse Republiek terug kan vinden, worden er verschillende festivals gehouden in Puerto Plata. Muziek-, dans- en filmfestivals zijn terug te vinden op de pagina met evenementen in Puerto Plata.

Punta Cana

Praktische Informatie
Kalender

Om zeker te zijn dat je niet voor verrassingen komt te staan in Punta Cana hebben wij de belangrijkste informatie op een rij gezet. Veel gebruiken en gewoonten in Punta Cana overlappen met die van de rest van de Dominicaanse Republiek. Toch heeft elk gebied zijn eigenschappen en zo kent Punta Cana ook haar bijzonderheden.

Taal

In Punta Cana is Spaans de officiële taal hoewel veel mensen in de toeristische sector ook Engels, Frans en Duits spreken.

Geld

Er zijn in Punta Cana volop pinautomaten en banken aanwezig die de meeste betaalpassen accepteren (Maestro, Visa en Mastercard etc.). Daarnaast kan men in Punta Cana op veel plaatsen ook met dollars of euros betalen, of natuurlijk met de lokale munt: de Dominicaanse peso. Geld kan worden gewisseld bij alle banken en sommige hotels.

Financieel

Het is gewenst om in Punta Cana fooien te geven aan bedienend personeel. Zoals in de rest van de Dominicaanse Republiek is in de restaurants een fooi van 5 tot 10 procent van de rekening gebruikelijk.
Ook afdingen wordt standaard gedaan in Punta Cana. Vooral bij taxiritjes wordt vaak een te hoog bedrag gevraagd. Biedt 1/3 van de prijs of spreek van te voren een tarief af.

Gezondheid

Met betrekking op de gezondheid geldt in Punta Cana hetzelfde advies als voor heel de Dominicaanse Republiek. Inentingen zijn niet noodzakelijk, maar vaccinaties tegen DTP en hepatitis A worden aangeraden door de GGD.

Douane

Het vliegveld van Punta Cana is erg vriendelijk tegenover toeristen. Om het land in te komen dient wel een speciale kaart van 10 dollar per persoon te worden gekocht.

Overnachting

De vele all inclusive hotels van Punta Cana lijken op het eerste gezicht misschien allemaal hetzelfde. Bedenk dat ook deze hotels onderling flink kunnen verschillen. Bedenk van te voren wat je eisen zijn voor je verblijf op Punta Cana en vergelijk vervolgens de hotels.

Agenda evenementen

Carnaval – Punta Cana heeft sinds een paar jaar een groot opgezet carnavalsfeest. In de weekenden van februari en de eerste week van maart zijn er verschillende feestelijkheden zoals optochten.