Flora en Fauna

Een grote aantrekkingskracht van de Dominicaanse Republiek is natuur. Dat dit land een waar paradijs is bewijzen de prachtige uitzichten. Het spektakel van de ondergaande zon of de rust van de bosrijke natuur zijn beelden die niemand ooit nog zal vergeten. De vele nationale parken die de Dominicaanse Republiek rijk is, zorgen voor het behoud van de natuurlijk diversiteit. Deze gebieden lenen zich uitstekend voor avontuurlijke activiteiten. Wandelen, safari’s, grotexpedities of (wildwater) varen in rivieren behoren tot de mogelijkheden. Omdat de meeste gebieden beschermt zijn, hecht de Dominicaanse Republiek veel waarde aan verantwoord toerisme. Dit wil zeggen dat er verwacht wordt dat de gebieden met respect worden behandeld, zodat de natuurwonderen behouden blijven.
Flora

Maar ook wat betreft flora en fauna is de Dominicaanse Republiek een uitzonderlijk gebied. De bijzondere en gevarieerde vegetatie in het land, maakt dat de Dominicaanse Republiek haar unieke sfeer krijgt. De wuivende palmbomen op het strand, de subtropische bossen in het laagland en de mangroven aan de kust zijn hier slechts voorbeelden van. In het binnenland bevinden zich uitgestrekte bossen. Door de enorme hoogteverschillen hebben deze wouden een heel eigen karakter. De laaggelegen tropische bossen zijn de meest voorkomende en representatieve begroeiing van de Cariben. Het wordt gekenmerkt door veel levendig groen in de vorm van diverse palmsoorten, ceder en wilde olijf. De hoger gelegen bergbossen zijn daarentegen begroeid met dennen, varens en honderden soorten orchideeën.

Fauna

Op de rand van flora naar fauna vindt je koraal. Vaak wordt gedacht dat koraal een plantsoort is, maar niets is minder waar. De kleurrijke vormen die ook rond de Dominicaanse Republiek veel voorkomen zijn eigenlijk hele kleine diertjes met bonte tentakels. Naast een scala aan exotische vissen, komen in deze wateren enkele seizoenen per jaar ook veel walvissen voor. Reptielen als schildpadden en krokodillen zijn overigens ook breed vertegenwoordigd. Maar vrees niet. Deze krokodillen houden niet van het zoute water van de zee. Op het land zijn wat minder diersoorten te vinden. De meeste dieren zijn tam mee gekomen met de Europese kolonisten. Er zijn slechts een aantal kleine zoogdieren in de Dominicaanse Republiek. Vogels daarentegen zijn er wel in alle soorten en maten. Dit komt vooral doordat de Dominicaanse Republiek ook voor vogels een favoriete bestemming is in de wintermaanden.