Kaart

De Dominicaanse Republiek (officieel: República Dominicana) is een republiek in het Caribisch gebied, op de kaart ligt het op het oostelijk deel van het eiland Hispaniola (Spaans voor ‘Klein Spanje’). De westkant van Hispaniola wordt op de kaart in beslag genomen door Haïti.
Caribisch gebied

Met ca. 48.500 km2 beslaat de Dominicaanse Republiek ongeveer twee derde van het eiland Hispaniola, en is daarmee op de kaart van de Dominicaanse republiek ongeveer een vijfde groter dan Nederland. Hispaniola is in totaal 77.000 km2 groot, en daarmee op de kaart het een na grootste eiland van het Caribisch gebied op Cuba na.

Atlantische oceaan

In het noorden van de kaart grenst het eiland aan de Atlantische Oceaan, in het zuiden aan de Caribische Zee. Tussen het oostelijke puntje op de kaart van de Dominicaanse republiek en Puerto Rico ligt de Mona Passage.
De grens op de kaart van de Dominicaanse Republiek, tussen en Haïti is 360 km lang, de totale lengte van de kust bedraagt ca. 1500 km. De langste afstand op de kaart van noord naar zuid bedraagt 240 km, van oost naar west 320 km.